Czy zupa może być słodka? Okazuje się, że tak! Takie danie szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom czekoladowej rozpusty. Zupa nie jest trudna w przygotowaniu, a z pewnością zaskoczy naszych domowników i gości. Jak przyrządzić najlepszą zupę czekoladową?
Składniki na zupę czekoladową
Zupa czekoladowa smakuje wyśmienicie na gorąco, jak i na zimno. Możemy ją obsypać startą czekoladą i podawać z pokruszonymi biszkoptami. Tak naprawdę jest to kwestia naszego gustu i ochoty. Oto nasza propozycja na najlepszą aksamitną zupę dla fanów czekolady.
- 0,5 litra mleka
- 0,5 łyżeczki masła
- 0,5 łyżeczki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstra ciemnego kakao E.Wedel
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- Kilka utartych kostek gorzkiej czekolady
- Pokruszone biszkopty
Jak zrobić zupę czekoladową?
W pierwszej kolejności ubijamy cukier z żółtkiem na kogel-mogel. Pamiętaj, aby wykorzystać świeże, najlepiej wiejskie jajka. Połowę mleka gotujemy z cukrem z dodatkiem masła, a do pozostałej części dodajemy kakao, cukier waniliowy i mąki. Łączymy całość i gotujemy do rozpuszczenia się wszystkich składników – około 2 minuty na wolnym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtko jaja. Mieszamy do połączenia składników. Zupa będzie gotowa, gdy zyska jednolitą barwę, a na wierzchu pojawi się pianka. Najlepiej podawać w miseczkach do zupy lub salaterkach, gdy zupa ma być deserem.
Danie można podawać jako przekąskę, deser do kawy, jak i na śniadanie lub kolację. Wszystko zależy od naszej ochoty. Zupa doskonale smakuje podawana z biszkoptami, herbatnikami, płatkami migdałowymi, kleksem konfitury wiśniowej, startą czekoladą gorzką lub mleczną. W niektórych przepisach można znaleźć ryż, który znakomicie komponuje się z czekoladą. Zupa świetnie smakuje na ciepło, jak i kolejnego dnia po wystudzeniu. Więcej przepisów na dania z czekoladą znajdziesz na wkuchnizwedlem.wedel.pl. Smacznego!