W dobrze rozplanowanym jadłospisie bez problemu możemy znaleźć miejsce na desery. Istotne jest jedynie, aby ich skład został odpowiednio dopasowany. Dania na słodko również mogą być pełnowartościowe i cenne dla organizmu. Wymaga to często odrobiny więcej kreatywności. Szczególnie jeśli chcemy zachować określoną kalorykę. Jednak z pewnością warto o to zadbać. W większości przypadków podstawą są wypieki.
Należy wiedzieć jak się robi gofry oraz inne ciasta
Dzięki temu zyskamy uniwersalną bazę, którą możemy dowolnie uzupełniać. Da nam to ogromne możliwości i pozwoli zachować różnorodność. Jako źródło białka możemy wybrać nabiał. Do dyspozycji mamy wiele rodzajów serków i jogurtów. Możemy stosować je zamiennie w zależności od aktualnych potrzeb. Jednak z pewnością należy zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu. Musimy pamiętać, że jest on dość kaloryczny i powinien być stosowany z umiarem. Należy dopasować to do ogólnego jadłospisu w danym dniu. W dalszej kolejności możemy wykorzystywać owoce.
Poszczególne gatunki warto dopasowywać do aktualnych preferencji. Jednak na uwadze powinniśmy mieć również dawki witamin i minerałów. Z tego powodu należy mieszać ze sobą poszczególne rodzaje. Pozwoli nam to w łatwy sposób pozyskiwać ogromna ilość związków. Ułatwi to znacznie uzupełnianie ewentualnych niedoborów jakie mogły pojawić się w organizmie. Równocześnie unikniemy braków w diecie. Co pewien czas warto kontrolować jak wygląda nasz jadłospis. W tym celu należy podliczyć poszczególne wartości.
Jednak robi się to w obrębie całego tygodnia. Dopiero wtedy możemy oczekiwać, że ilości substancji się uzupełnią i dopasują do optymalnego poziomu. Z perspektywy jednego dnia jest to zazwyczaj niemożliwe. Jeśli brakuje nam odpowiedniej ilości tłuszczy w diecie warto wykorzystywać ich źródła także w serach. Do dyspozycji mamy tu nasiona oraz orzechy. Mogą znacznie wzbogacić strukturę całego dania i sprawić, że będzie bardziej ciekawe. Innym wariantem jest awokado, które może stać się zamiennikiem masła.