Jak zbić ciśnienie?

0
2453
Jak zbić ciśnienie?

Gdy chorujemy na nadciśnienie, dobrze jest znać odpowiedź na pytanie jak zbić ciśnienie krwi. Bez odwiedzania lekarza możemy sami zastosować kilka prostych zasad w celu poprawienia naszego zdrowia. Pierwszą rzeczą jaką warto wprowadzić jest codzienne spacerowanie. Pobyt na świeżym powietrzu pomoże nam w zmniejszeniu poziomu stresu, przez co praca naszego serca się unormuje, a to z kolei obniży nasze ciśnienie. Dieta stanowi kolejny krok ku zdrowemu sercu. Zacznijmy od zmniejszenia ilości soli jaką dodajemy do posiłków, ponieważ jest ona dużym obciążeniem dla naszych nerek, a te jak wiadomo filtrują krew. Nadmiar soli w posiłkach może być istotnym problemem, mającym wpływ na ciśnienie krwi.

Jak zbić ciśnienie?

Gdy jesteśmy amatorami czekolady, to w tym wypadku powinniśmy zwiększyć jej codzienne spożycie. Dobrze jest spożywać około 4 do 5 kostek czekolady dziennie. Zawarte w niej flawonole są w stanie zapobiec nieprzyjemnym skurczom serca. Dodatkowo flawonole sprawiają, że układ krwionośny jest bardziej elastyczny, co ułatwia przepływ krwi poprzez żyły i tętnice w naszym organizmie.

Na ciśnienie krwi negatywny wpływ mają wszystkie używki. Papierosy przyśpieszają ciśnienie, a z kolei alkohol prowadzi do niebezpiecznego zwiększenia tętna oraz rozcieńczenia krwi. Ponadto nikotyna występująca ma bardzo zły wpływ na pracę całego układu krwionośnego.

Jak zbić ciśnienie?Jeśli lubimy parzone zioła, to należy częściej korzystać z ich dobrodziejstw. Melisa czy Lipa pomogą uregulować ciśnienie naszej krwi, i tym samym wesprą serce w jego codziennej pracy. Wywar z tych ziół wypijajmy mniej więcej dwa razy dziennie, przyczynią się one do poszerzenia naczyń krwionośnych przez co przepływ krwi będzie znacznie unormowany.
Ponadto warto częściej korzystać w swojej diecie z czosnku. Jedną z jego głównych właściwości jest możliwość usuwania zalegającego w żyłach i tętnicach cholesterolu tamującego przepływ krwi. Na dodatek jest to znakomity dodatek do wszelkich dań i sałatek, nadający im wyrazistego i lekko ostrego smaku.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here