Biegunki oraz zaparcia, a także ciągły ból brzucha Zniechęcają do jedzenia. Zespół jelita drażliwego to schorzenie brzucha, które powiązane jest z uczuciem bólów w brzuchu, biegunkami oraz wzdęciami. Ich powodem są zaburzenia jelita grubego, które mogą być z kolei spowodowane stresem, depresją oraz stanami lękowymi. Jakie są objawy tej choroby? Jakiego jedzenia należy unikać przy zespole jelita drażliwego? Odpowiadamy
Przeczytaj też: https://akcemed.pl/zespol-jelita-drazliwego-a-dieta-tych-dan-koniecznie-unikaj/
Jakie są objawy zespołu jelita drażliwego?
Do objawów tego schorzenia należy zaliczyć:
silne skurczowe bóle brzucha występujące najczęściej w lewym podbrzuszu
zaburzenia rytmu wypróżnień zaparcia i biegunki, występujące również naprzemiennie
W przebiegu zespołu jelita drażliwego mogą pojawić się też:
- odbijanie
- wymioty
- wzdęcia
- wczesne uczucie pełności po posiłku
- pieczenie w nadbrzuszu, bóle głowy
- uczucie zalegającego pokarmu w żołądku
- uczucie zmęczenia i niepokoju
- dyskomfort psychiczny
- obecność śluzu w stolcu
Dieta przy zespole jelita drażliwego
Dieta IBS posiada moc leczniczą, ponieważ leczymy zespół jelita drażliwego tylko objawowo. Kontrowersyjnymi zdaniami są warzywa, owoce, produkty wysokotłuszczowe, nasiona roślin strączkowych oraz kofeina. Powinniśmy przetestować je, pamiętając o tym, że ich objawowogenność w dużym stopniu zależy od osobistej tolerancji. Przez tydzień powinniśmy zapisywać, które potrafią wywołują w naszym organizmie wzdęcia, zaparcia lub ból, a następnie wprowadzić je pojedynczo, upewniając się co do wyników eksperymentu.
Z jadłospisu powinniśmy wyeliminować hamburgery, czekoladę oraz wino. Są to produkty, które mogą nam jedynie zaszkodzić. Hamburgery oraz inne fast foody szczególnie te jedzone na mieście, są bogate w tłuszcze trans. Dodatkowo zwiększają ryzyko nowotworów i chorób układu sercowo-naczyniowego, ponieważ powstają w procesie przemysłowego utwardzania. Bogate w niezdrowe tłuszcze i zwiększające objawy zespołu jelita drażliwego są też słodycze. Unikajmy też picia słodzonych napojów gazowanych i alkoholu, a także innych pozornie ekologicznych słodyczy z zamiennikami cukru.
Co jeszcze powinniśmy wyeliminować z naszej diety?
Dieta i bez wyklucza pszenną owsiankę oraz buraczki, ponieważ błonnik nierozpuszczalny w przeciwieństwie do błonnika rozpuszczalnego może nasilać ból oraz zaparcia i wzdęcia. Należy unikać zatem owsianek na bazie orzechów i otrębów pszennych, zupy fasolowej, brukselki i brokułów. Do obiadu zamiast ziemniaków powinniśmy dodać surówkę ze świeżych warzyw.
Specjaliści zalecają też stosowanie diety low-dodał. Polega ona na wyeliminowaniu przez okres od 6 do 8 tygodni produktów obfitujących w łatwo fermentujące i słabo wchłaniające krótkołańcuchowe węglowodany i poliole. Do takich produktów zalicza się śmietanę, maślankę, mleko, czosnek, szparagi, grzyby, jabłka czy owoce z puszki.
Zobacz też: http://www.e-stancja.pl/oczyszczenie-cery-wrazliwej-i-alergicznej-jak-to-zrobic/