Rynek obfituje w niezliczoną ilość preparatów, które wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Producenci zachwalają i gwarantują niezwykłą skuteczność, a przy tym wymagają mnóstwa pieniędzy. Czasem jednak warto postawić na naturalność, poszukać czegoś wokół siebie, zanim rzucimy się w wir przereklamowanych kuracji odchudzających czy zakupimy mnóstwo magicznie działających preparatów. Wystarczy, że rozejrzymy się po naszej kuchni, a na pewni znajdziemy wiele naturalnych spalaczy tłuszczu.
Najlepsze spalacze tłuszczu od Matki Natury
Zielona herbata to jeden z najbezpieczniejszych i najskuteczniejszych dla zdrowia spalaczy tłuszczu. Posiada ona szereg właściwości prozdrowotnych, a spożywana systematycznie wpływa na przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej. Zielona herbata zawiera w sobie kofeinę, której zawartość w gotowym napoju wzrasta wraz z ilością wykorzystanych do jej przygotowania liści. Tak naprawdę filiżanka mocnej zielonej herbaty może mieć tyle samo, a nawet więcej kofeiny niż filiżanka kawy. Dodatkowo zielona herbata zawiera katechininę, czyli związek przyspieszający redukcję tłuszczu i zwiększający wydatek energetyczny organizmu.
Kawa to kolejny spalacz, który przede wszystkim zawiera w sobie kofeinę. Nie tylko pobudza nasz organizm, ale również przyspiesza metabolizm i hamuje apetyt. Naukowcy potwierdzają, że kawa wypita ok. 40 minut przed treningiem zwiększa motywacją do ćwiczeń oraz pozwala trenować nieco dłużej.
Ostry, aromatyczny i rozgrzewający imbir to doskonały spalacz tłuszczu. Jego spożycie skutkuje wzrostem temperatury ciała, która jest dowodem na to, że w naszym organizmie zachodzą intensywne procesy spalania. Imbir to także fantastyczna roślina, która wspomaga odporność naszego organizmu, zalecany do stosowania podczas różnego rodzaju infekcji.
Kurkuma to kolejna przyprawa o pozytywnym działaniu podczas spalania tłuszczu. Zawiera kurkuminę, czyli substancję, która ogranicza rozrost komórek tłuszczowych. Ponadto kurkuma reguluje apetyt i zapobiega nadmiernemu przybieraniu na wadze.
Czosnek jest kolejną rośliną wykazującą działanie termogenne. Doskonale rozgrzewa organizm i działa napotnie. Stosuje się go podczas przeziębienia i grypy, warto sięgać po niego w celu przyspieszenia spalania naszej tkanki tłuszczowej.
Papryka chili również należy do grupy naturalnych termogeników. Skutecznie hamuje apetyt oraz przyśpiesza metabolzim.
Inne spalacze tłuszczu
Podczas odchudzania warto zwrócić uwagę na produkty, które zawierają duże ilości witaminy C. Do naszej diety powinniśmy włączyć czerwone wino, cynamon, guaranę, czerwoną herbatę oraz ocet jabłkowy.
Odchudzanie się to nie tylko korzystanie z różnorodnych produktów, które wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Przede wszystkim musi nam w tym pomagać zrównoważona dieta, która zadba nie tylko o naszą sylwetkę, ale również o zdrowie naszego organizmu. Naprzeciw wielu zabieganych i zapracowanych ludzi wychodzi catering dietetyczny Zabrze, oferujący zbilansowaną dietę dostosowaną do naszych potrzeb. Dieta pudełkowa to fantastyczny wybór na każdą kieszeń.