Probiotyki dla kobiet w ciąży

0
181
Probiotyki dla kobiet w ciąży

Do niedawna uważano, że mikrobiom dziecka kształtuje się w trakcie porodu i karmienia piersią. Wiele przesłanek wskazuje jednak na to, że flora bakteryjna powstaje już w czasie życia płodowego. Dlatego przyszłe mamy powinny dbać o mikroflorę malucha nie tylko po jego urodzeniu, ale i jeszcze przed porodem.

Kobiety często zastanawiają się, czy można brać probiotyki w ciąży i w jaki sposób wpływają one na mikrobiom malucha. Probiotyki są ważne zarówno w okresie prenatalnym jak i w pierwszych miesiącach i latach życia dziecka. To właśnie wtedy kształtuje się mikrobiom, który odgrywa ważną rolę we wspieraniu odporności organizmu.

Czy można brać probiotyki w ciąży?

Mikrobiomem nazywa się mikroflorę bakteryjną jelit. Wspiera ona układ odpornościowy tworząc osłonę, która ma za zadanie chronić organizm przed alergenami i wirusami. Jak dbać o zrównoważony mikrobiom jelitowy i czemu jest to tak ważne w trakcie ciąży? Można to robić poprzez stosowanie diety bogatej w produkty zawierające naturalne probiotyki, a także przyjmując preparaty zawierające dobroczynne bakterie. Organizm, który ma wysoką odporność to organizm mający prawidłowo ukształtowany mikrobiom.

Idealna dieta dla flory bakteryjnej

Probiotyki znajdziesz nie tylko w preparatach dostępnych w aptece. Możesz wspierać równowagę swojej mikroflory bakteryjnej również stosując odpowiednią dietę. Dobroczynne bakterie znajdziesz w kilku artykułach spożywczych, które bez trudu możesz włączyć do swej codziennej diety. Należą do nich:

  • Kiszonki, na przykład ogórki czy też kapusta. Pamiętaj, aby jeść te kiszone na solance. Ogórki konserwowe z octem nie zawierają probiotycznych bakterii
  • Przetwory mleczne, na przykład kefir czy jogurt
  • Kwas chlebowy oraz fermentowana herbata, czyli kombucha

Jak jeszcze możesz wspierać budowanie własnej flory bakteryjnej, a tym samym mikrobiomu dziecka? Włącz do jadłospisu produkty zawierające prebiotyki, czyli te składniki, które stanowią pożywkę dla probiotyków. Należą do nich czosnek, cebula, karczochy, banany, pomidory i pszenica.

Poród i karmienie a mikrobiom dziecka

Bakterie Lactobacillus oraz Bifidobacterium przekazywane są noworodkowi podczas naturalnego porodu oraz w czasie karmienia piersią. Dzieci, które zostały urodzone w drodze cesarskiego cięcia charakteryzują się mikrobiomem o bardziej zróżnicowanej zawartości. Zdarza się, że niedojrzały przewód pokarmowy nie jest jeszcze przygotowany na taki przekrój bakterii, dlatego może reagować szeregiem dolegliwości, na przykład niemowlęcymi kolkami. Warto też wiedzieć, że uważa się że to pierwsze 3 lata życia dziecka są kluczowe w zakresie tworzeniem flory jelitowej, co ma związek z budowaniem odporności organizmu. Ten czas decyduje również o tym, w jaki sposób ciało będzie reagować na alergeny takie, jak pokarmy, sierść zwierząt czy też pyłki.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here