Kostkarka do lody – wybawienie dla barmana

0
100
Kostkarka do lody - wybawienie dla barmana

Kostkarka do lodu jest urządzeniem, które pomimo bardzo ograniczonego zasobu funkcji, jest niewyobrażalnie przydatne w każdym barze i restauracji. Na czym polega jego fenomen?

Gdyby nie było kostkarki…

Wyobraźmy sobie sobotni wieczór w klubie. Setki gości, kilka otwartych barów, tysiące wydanych drinków. Do każdego z drinków potrzebnych jest kilka kostek lodu. I teraz wyobraźmy sobie barmanów, którzy uwijają się jak w ukropie, by nie tylko przygotowywać drinki, ale też zdążyć zrobić ich zapas na kolejną noc – napełnić woreczki lub pojemniczki na lód, włożyć do zamrażalnika… i tak każdego wieczoru.

Wyjmowanie takich woreczków lub pojemniczków z lodem i wyłuskiwanie z nich pojedynczych kostek lodu z pewnością nie jest frustrujące w warunkach domowych, ale w warunkach barowych – może doprowadzić do szewskiej pasji. Kupno gotowych woreczków z kostkowanym lodem nie jest szczególnie opłacalną inwestycją dla właściciela klubu. Dlatego też kostkarka do lodu wydaje się być najlepszym i najbardziej praktycznym rozwiązaniem.

Jak działa taka maszynka?

Kostkarka do lodu jest niewielkim urządzeniem rozmiarów turystycznej lodówki. Jej zadaniem jest produkowanie lodu w kostkach z uzupełnianej stale wody w ciągu kilkunastu minut z wykorzystaniem bardzo niskich temperatur. Urządzenie takie jest w stanie wyprodukować nawet kilkanaście kilogramów lodu na dobę, jest więc bardzo wydajne.

Jest również wygodne w użyciu – wystarczy podnieść pokrywę i nabrać szufelką lód uformowany w idealne sześciany. Takie rozwiązanie pozwala tworzyć lód na bieżąco, bez konieczności uzupełniania woreczków czy pojemniczków i odczekiwania kilku godzin na zamrożenie lodu.

Czy warto?

Zdecydowanie urządzenie do kostek lodu jest jednym z ważniejszych w pracy każdego barmana. Rzecz jasna, nie każdy klient życzy sobie dodawania lodu do drinków – niektórzy wolą, by ich napoje były nierozcieńczone, bo wtedy smakują intensywniej. Inni dbają o swoje gardła i wolą napoje w temperaturze pokojowej.

Jednak zdecydowana większość klientów barów ceni sobie możliwość picia idealnie schłodzonych drinków. Taka kostkarka jest szczególnie ważnym urządzeniem w knajpach serwujących drinki w ogródkach piwnych w upalne letnie dni.

Kostkarki do lodu dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here